Här ser man en hand som får handsprit från en maskin.
Handsprit, hjälper det verkligen mot det vi hoppas på? Foto: Anneli Koskinen/Sveriges Radio
Kronoberg

Handsprit – inte så effektivt som vi tror

2:26 min

Är du en av dem som spritar händerna om och om igen i hopp om att inte bli smittad av vinterkräksjuka eller influensa? Ja, i så fall kan du sluta bums, i alla fall enligt vissa experter.

Enligt Tomas Bergström som är professor i klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, så har handsprit ingen effekt alls på många virus i vår närhet, som till exempel vinterkräksjuka och förkylningar.

Trots det så är det många som spritar händerna mycket under säsongen för de här sjukdomarna.

Folkhälsomyndigheten har inga rekommendationer för allmänheten om att man ska använda handsprit eller inte, men för vårdpersonal finns tydliga riktlinjer om att sprita händerna.

En som jobbar inom vården i Växjö kommun är Manuel Cespedes, och han använder mycket handsprit både hemma och på jobbet.

– Det räcker inte med att bara tvätta händerna, man måste sprita dem också, för egen skull och för brukarens hygien, säger han.

Emelie Andersson som är ute och går med barnvagn i Växjö spritar händerna vid varje måltid och när hon byter blöja.

– Man är väl rädd för bakterier, som alla är verkar det som. Man vill ju inte ha influensa och allt det som går nu.

Tomas Bergström på Sahlgrenska Universitetssjukhuset tror att det finns en risk att vi vaggas in i en falsk trygghet om att hålla oss friska från både influensan och vinterkräksjukan genom att bara sprita händerna.

– Influensa smittar inte så mycket via kontaktsmitta, utan den vanligaste smittomekanismen är luftburen droppsmitta, det vill säga när man hostar och det sprids i luften, säger han.

– Och då spelar det ju ingen roll om man handspritar sig. 

Enligt Bergström och Folkhälsomyndigheten så är det allra bästa för att hålla sig frisk att tvätta händerna med tvål och vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista