En inklippt bild på Lars Edqvist och miljöpartister som diskuterar.
Här pågår gruppsamtal i Malmö där Lars Edqvist var delaktig. Foto: Sveriges Radio Foto: Sveriges Radio
Flyktingkrisen

"Vi hade konstruktiva diskussioner"

1:17 min

Efter hård intern kritik mot begränsningarna i flyktingpolitiken som Miljöpartiet gått med på samlades i helgen runt 300 miljöpartister för att debattera frågan. Lars Edqvist från Växjö var på plats.

Kritiken inom Miljöpartiet har varit hård mot att ledningen gått med på skärpningar av regeringens flyktingpolitik.

Den rödgröna regeringens besked i höstas att under tre år lägga asylpolitiken på EU:s lägstanivå för att minska antalet asylsökande har varit smärtsamt för de flesta miljöpartister.

De gröna hoppas att hela eller åtminstone delar av den tillfälliga migrationslagen ska avskaffas så fort det går.

Språkröret och utbildningsministern Gustav Fridolin vill framförallt att tillfälliga uppehållstillstånd ska bort till förmån för permanenta.

Men ID-kontrollerna är det största problemet. Det menar miljöpartisten Lars Edqvist från Växjö som var en av de som var med i samtalen.

– Det mest bekymmersamma är ID-kontrollerna och de drabbar inte bara flyktingar utan även de som pendlar och de förstör samarbetet i Norden.

Han är nöjd med helgens diskussioner.

– Det var väldigt konstruktiva samtal som handlade om hur man kan underlätta för människor som kommer hit att snabbt få arbete och träffar människor som de kan umgås med, vi hade säkert hundratals förslag, säger Edqvist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista