Foto: Jens Pehrson/Sveriges Radio
Vårdcentralen Birka på Öster i Växjö Foto: Foto: Jens Pehrson/Sveriges Radio
Växjö

Endast en psykolog på länets 21 offentliga vårdcentraler

1:17 min

Psykologförbundet är kritiska till att vårdcentralerna runt om i landet inte har tillräckligt många psykologer. I Kronoberg delar länets 21 offentliga vårdcentraler på en enda psykolog. 

Catrin Mårdh är verksamhetschef på Region Kronoberg för primärvården.

– Ja, vi har en psykolog på våra vårdcentraler. Sedan har vi annan kvalificerad kompetens. Vi har ju specialistutbildade psykiatrisjuksköterskor, kuratorer, socionomer och sex stycken legitimerade psykoterpauter och alla har steg 1-utbildning i KBT, säger Catrin Mårdh.

KBT, kognitiv beteendeterapi, är utbildningen som verksamhetschefen Catrin Mårdh pratar om.

Hon tycker det är viktigt att inte stirra sig blind på just antalet psykologer, då det inom regionen också finns erfaren och utbildad personal inom regionen som också arbetar med psykologiska frågor – fast under annan titel.

"Det är svårt att få tag på psykologer"

Men hon medger att hon gärna sett fler än en enda psykolog.

– Det är svårt att få tag på psykologer. Både i Kronoberg men också inom hela landet. Jag hade önskat att vi hade haft fler psykologer.

Ser du någon problematik med att det bara finns en psykolog?

– Vi har idag en oerhört kvalificerad personal som jobbar mot psykisk ohälsa och gör ett fantastiskt jobb, men jag tror att vi hade kunnat få till ytterligare en dimension om vi hade fler psykologer inom primärvården, säger Catrin Mårdh.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista