Bo Svensson
Bo Svenssons familj driver den sista mjölkgården i Odensjö socken. De brukar 90 åkrar i åtta byar men det rekordlåga mjölkpriset hotar nu både gården och framtiden för det öppna landskapet. Foto: Ola Hemström
Kronoberg

Mjölkjouren – "mer än bara en bondekompis"

0:55 min

Den 1 mars startar LRF en mjölkjour för medlemmar som behöver akut hjälp både på det personliga och företagsmässiga planet. Ekonomisk rådgivning och psykologstöd är delar av den hjälp jouren erbjuder.

LRF har sedan tidigare "Bondekompisar", där bönder anonymt kan få hjälp och stöd från lyssnande kollegor. Med mjölkjouren utökas stödet med hjälp från psykologer, branschexperter, företagsrådgivare och banker. Allt på ett telefonnummer.

– Det här är mer än bara en bondekompis, även om de gör ett jättebra jobb nu. Det nya med mjölkjouren är att du kan ringa dit och prata med någon för att du inte mår bra, men också för rådgivning kring krediter och produktion för att lätta på situationen i företaget, säger Helena Jonsson, förbundsordförande för LRF.

Vad tror du att man behöver hjälp med i första hand?

– Jag tror att det finns alla sorters praktiska frågor. Men också någon att prata och jämföra sina erfarenheter med.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista