Markayrd
Markaryds kommun tar strid om vindkraftverk med Halland. Foto: Rikard Persson/Sveriges Radio
Markaryd

Skolinspektionen hotar Markaryds kommun med vite

1:16 min

Utbildningsverksamheten i Markaryds kommun har så allvarliga brister att elevernas rätt till en god utbildning äventyras. Det konstaterar Skolinspektionen.

Efter en granskning kräver Skolinspektionen att Markaryds kommun omedelbart rättar till bristerna. Annars hotas kommunen av ett vite på 750 000 kronor.

Kritiken gäller bland annat hur kommunen fördelar resurserna och att vissa skolor inte har tillgång till exempelvis elevhälsa och skolbibliotek. Men också att ansvariga politiker har dålig koll på vilken kvalitet kommunen håller i skolor, förskolor, fritidshem och vuxenutbildning.

Maria Svensson (KD), ordförande i utbildnings- och kulturnämnden, håller inte med om den kritiken.

– Som politiker tycker jag att jag har en god en bild, samtidigt som jag tycker att vi genomför kvalitetsförbättrande åtgärder hela tiden. Men det är inte tillräckligt, säger hon.

Skolinspektionen anser också att kommunen fördelar resurser till verksamheterna, utan att ta tillräcklig hänsyn till elevernas olika förutsättningar och behov. En brist som kommunen redan jobbar med enligt Maria Svensson.

– Vi har ju redan påbörjat mycket av det de anmärker på, så det är ju inte så att det kom som en blixt från klar himmel. Resursfördelningen har vi till exempel diskuterat länge.

Nu har Markaryds kommun ett halvår på sig att åtgärda bristerna och redovisa arbetet till Skolinspektionen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista