Inbrottstjuv i farten. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Inbrottstjuv i farten. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Kronoberg

Bostadsinbrotten ökar oron i länet

3:33 min

Det totala antalet anmälda brott i Kronobergs län minskar. Men oron för att utsättas för framför allt bostadsinbrott är fortfarande högre än genomsnittet i landet. Polisen controller Klas Eriksson tror att alla påminnelser om riskerna att utsättas för brott påverkar bilden.

Förra året minskade de anmälda stöldbrotten i Kronobergs län med 10-15 procent jämfört med 2012, enligt polisens trygghetsmätning. Samma minskning följer siffrorna för det totala antalet anmälda brott i länet.

De anmälda bostadsinbrotten är en av få brottskategorier som ökade förra året i förhållande till både 2013 och 2014. En öknings som märks i polisens trygghetsmätning.

– De brott som man är mest orolig att drabbas av är bostadsinbrott och inbrott i fordon. Den oron har tendens att sprida sig och hålla sig över tid eftersom de är integritetskränkande brott. Ju närmare det kommer ens egen person, desto oroligare blir man. Det är inget märkligt eller konstigt, säger polisens controller Klas Eriksson.

Han tror att alla påminnelser om riskerna för att utsättas för brott, från till exempel säkerhetsföretag och rapportering om brott i olika medier påverkar den allmänna trygghetsnivån i samhället.

– Det finns många olika faktorer som gör att oron är mer offentlig i dag. Dels från säkerhetsföretag, men också från medier och i sociala medier. Informationen och oron sprids snabbare.

Så är oron i din kommun

Oro för inbrott i bostad

Alvesta: 66

Tingsryd: 65

Ljungby: 64

Markaryd: 63

Uppvidinge: 61

Älmhult: 60

Lessebo: 58

Växjö: 53


Känsla av trygghet ute, ensam sen kväll

Markaryd: 57

Lessebo: 62

Växjö: 64

Alvesta: 64

Uppvidinge: 64

Ljungby: 66

Älmhult: 66

Tingsryd: 67

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista