Lennart Grimsbo
Lennart Grimsbo, länsstyrelsen. Foto: Roger Bergvik / Sveriges Radio.
Kronoberg

Hårt tryck på bidrag för solceller

1:26 min

Det är stor efterfrågan på bidragspengar för att installera solceller i länet. Ansökningarna är långt fler än vad det finns pengar till och det gör att länsstyrelsen ligger långt efter med att behandla ansökningarna.

– Vi har fått pengar så att det idag räcker för handläggning av ansökningar som kommit in till och med november 2013, säger Lennart Grimsbo på länsstyrelsen.

Totalt finns omkring 150 ansökningar i kö för att installera solceller och väntan på beslut har fått vissa av de sökande att agera utan besked om stödpengar.

– Det finns också många som redan har installerat sina solceller och då gör man det ju på egen risk eftersom vi aldrig kan garantera pengar, men vi hoppas ju att vi kan få till alla.

Det handlar om bidrag till solceller som ger el. Bidraget är alltså inte avsett för solpaneler för uppvärmning. Både privatpersoner och företag kan söka.

Länsstyrelsen räknar med att nya bidragspengar för att installera solceller för el på uppemot 4-5 miljoner kronor ska komma i år, men det kommer ändå inte att räcka för behovet under 2016.

Först om den nuvarande regeringens aviserade solcellsbidrag för åren därefter blir verklighet kan man komma ikapp:

– Kommer de pengarna verkligen så räknar vi med att vi ska kunna arbeta ifatt det här inom ett par års tid, säger Lennart Grimsbo.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista