Magnus Gunnarsson (M)
1 av 2
"Det är rimligt att man som kommun inte ska komma undan", säger kommunalrådet Magnus Gunnarsson (M) i Ljungby. Foto: Lars-Peter Hielle
Sanna Brynolf och Emilia Stanczyk i Ljungby.
2 av 2
"Många vill inte ge när de själva har. De fattar inte att de andra inte har något", säger Sanna Brynolf och Emilia Stanczyk i Ljungby. Foto: Lars-Peter Hielle/ Sveriges Radio
Ljungby

Ny flyktinglag välkomnas av kommunalråd

0:56 min

Från och med i dag blir alla kommuner i Sverige skyldiga att ta emot flyktingar som har uppehållstillstånd. Men många kommuner väntas få svårt att leva upp till det nya kravet på grund av bostadsbrist. 

I Ljungby kommun är det just bostadsbristen som är ett problem enligt det moderata kommunalrådet Magnus Gunnarsson. Men han menar att det får lösa sig ändå.

– Jag tycker det är rimligt att man som kommun inte ska komma undan.

 Skulle ni i dagsläget kunna ta emot fler personer som nyligen fått uppehållstillstånd?

– Vi har väldigt få tomma lägenheter, så det som är bekymret här i kommunen är att vi har väldigt lite planlagd tomtmark att bygga på. Men som sagt, då får vi lösa det, säger Magnus Gunnarsson (M).

2016 ska 21 700 flyktingar som har uppehållstillstånd och deras anhöriga fördelas på kommunerna i Sverige.

I Kronobergs län ska kommunerna ta emot 249 nyanlända.

Inga-Lill som vi möter i den tidiga vårsolen i Ljungby tycker det har gått för långt. Vi tar emot för många flyktingar säger hon.

– Det är klart att de som har uppehållstillstånd kan ju vara okej, men inte de andra, säger hon.

Men Sanna Brynolf och Emilia Stanczyk som sitter på en av parkbänkarna på torget har en annan syn på flyktingfrågan i kommunen.

– Alla svenskar har mat varje dag. Stort hus, typ två hus till och med, och de tycker att det är jobbigt att ge en lägenhet där det kan bo fem personer. Det är typ det minsta vi kan göra.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista