Ljungby kommunhus. Foto: Therese Gabrielsson/SR
Ljungby

Skolchef får lön i 14 månader utan att jobba

Roland Eiman, kommunchef: "Hon gör ingenting på kommunen nu"
2:46 min

Eva-Gun Berglund, skolchef i Ljungby kommun, lämnar sitt uppdrag. Varför vill kommunledningen inte berätta. Men klart är att hon, utan att behöva jobba, får 14 månadslöner på totalt en miljon kronor innan hon lämnar uppdraget.

Avtalet med den avgående skolchefen Eva-Gun Berglund blev klart på tisdagsförmiddagen.

Kommunchefen Roland Eiman säger att han fick i uppdrag från presidierna i barn- och utbildningsnämnden och kommunstyrelsen att diskutera skiftet till en ny kommunchef inför hennes pensionering.

Något svar på varför hon lämnar sitt uppdrag ger inte kommunen. Men klart är att hon kommer att vara kvar med lön i 14 månader till, utan behöva att jobba.

En överenskommelse som kostar Ljungby kommun omkring en miljon kronor.

– Hennes anställning upphör den 30 april 2017 och hon står till arbetsgivarens förfogande fram tills dess. Men det är inte sannolikt att det blir några större krav på arbetsinsatser under den tiden, förklarar Roland Eiman.

Vad gör Eva-Gun Berglund på kommunen nu?

– Hon gör ingenting på kommunen nu. Hon har kvar sin anställning, men jobbar inte här. Men om behöver vi hennes tjänster får vi det.


Varför kan Eva-Gun Berglund inte stanna kvar som skolchef fram till sin pensionering om ett år?

– Det är den överenskommelsen vi har gjort i de diskussionerna som vi hade kring skiftet till ny förvaltningschef.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".