Monica Widnemark, kommunalråd Lessebo
Monica Widnemark (S), kommunalråd Lessebo Foto: Carina Bergqvist
Kronoberg

Nya anvisningslagen oroar kommunerna

3:11 min

I dag träder den nya anvisningslagen i kraft. Lagen innebär att landets kommuner inte längre kan säga nej till att ta emot flyktingar som fått permanent uppehållstillstånd. Men kommunerna är oroliga för kraven.

– I grunden handlar det om att fördela trycket av asylsökande lite jämnare över landets kommuner, säger Jan Ekdal, enhetschef på Migrationsverket.

Arbetsförmedlingen och Länsstyrelserna har tagit fram fördelningstalen för den nya Anvisningslagen och har ansvaret fram till 1 januari 2017, Migrationsverket tar över.

Många kommuner oroar sig för att bostadsbristen ska krocka med nya krav på ett ökat mottagande.

Lessebo kommun har tagit emot 500 personer med uppehållstillstånd det senaste året, och kommunalrådet Monica Widnemark (S) konstaterar att det inte finns bostäder till fler.

– Det finns inga lägenheter och vi har fått hyra paviljonger till alla våra skolor och vi skulle i dagsläget behöva fler paviljonger och det är ju leveranstid på kanske ett halvår, säger hon.

– Men samtidigt jag tror inte den här lagen kommer att förändra något närmvärt för oss här i Lessebo, vi är över vår kvot.


Så många nyanlända personer ska länets kommuner ta emot 2016

Uppvidinge: 50

Lessebo: 0

Tingsryd: 9

Alvesta: 0

Älmhult: 35

Markaryd: 5

Växjö: 82

Ljungby 68Källa: Regeringen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista