Datorskärm.
Två dagar i april ska Region Kronobergs kirurger på datajournalkurs Foto: Henrik Martinell
Kronoberg

Sjukvården går på halvfart när kirurgerna går på datakurs

1:06 min

Under några veckor i april kommer sjukvården att gå på halvfart. Bara de mest akuta operationerna kommer att genomföras, eftersom läkarna ska gå på datakurs.

Verksamheten går på halvfart. Allt annat är lögn, säger Birger Pålsson, som är verksamhetschef för kirurgkliniken i Växjö och Ljungby. Han är chef för ett 50-tal kirurger, som skulle behöva operera för glatta livet för att beta av kön.

Men precis som alla andra anställda inom sjukvården i Region Kronoberg måste de avsätta två utbildningsdagar var för att lära sig det uppgraderade datajournalsystemet Cosmic.

– Jag har räknat ut att utbildningsdagarna kostar runt 400 000 kronor, bara på kirurgkliniken. Det är pengar som jag hellre hade använt till patienterna, säger Birger Pålsson.

Helgen 16-17 april kommer Cosmic, enligt planerna, att stängas ned helt för att återuppstå i ny version på måndagen. Under den helgen är det gamla rutiner som återuppstår.

– Då får man använda sig av papper och penna, säger Styrbjörn Östberg, som är medicinskt sakkunnig på Region Kronoberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista