Harrieth Wagner
Harrieth Wagner från Össjö utanför Ljungby betraktade det amerikanska valet utifrån i veckan. Foto: Peje Johansson/ Sveriges Radio
Ljungby

"Helt plötsligt kommer det en man som säger det de tänker"

4:48 min

Harrieth Wagner bor sedan 30 år tillbaka i San Diego i USA. Nu är hon tillbaka i Ljungby för att hälsa på familjen. Ett besök där hon plötsligt får betrakta den amerikanska valrörelsen utifrån och med svenska ögon.

– Jag tycker att det är väldigt intressant och spännande att följa politiken och vad som händer i USA just nu. Många familjer har kommit på att det är viktigt att göra sin röst hörd och nu röstar fler än någonsin i primärvalet, säger Harrieth Wagner.

Hon växte upp i Össjö utanför Ljungby, men bor sedan 30 år tillbaka i San Diego i USA, där hennes man jobbar på universitetet.

Under veckans besök i Ljungby kunde hon därför betrakta supertisdagen (en dag med flera viktiga val i de olika delstaterna om vilka som skall bli presidentkandidater) och den amerikanska valrörelsen utifrån och med svenska ögon.

Harrieth Wagner är överraskad av republikanen Donald Trumps snabba framgångar hos väljarna, men ser en tydlig orsak.

– Gemene man som bor på landsbygden i de fattiga staterna är väldigt besvikna på Washington och förstår inte vad som pågår. Helt plötsligt så kommer det en man som säger det dom tänker, och det blir som en gnista för många människor, säger hon.

Är Donald Trump mer högerpolitiskt inriktad än vad Mitt Romney var i valrörelsen för fyra år sedan?

 – Jag tror nog att Trump är lite mer liberal än vad Mitt Romney var. Han säger saker som folk gillar om immigrationspolitiken och om hur terrorismen ska stoppas.

Hör hela intervjun om USA-valet med Harrieth Wagner nedan.

Calle Berglund
calle.berglund@sverigesradio.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista