En utter, denna dock inte kronobergsk utan tysk. Foto: TT
En utter. Foto: TT
P4 Kronoberg

Smålands landskapsdjur är tillbaka

1:56 min

Är man född på 50- eller 60-talet kanske man såg den när man var liten. Men nu är Smålands landskapsdjur tillbaka igen i våra sjöar.

 

– Vi har fått rapporter från många som sett utter. Det väller in observationer från folk som sett uttrar, säger Jenny Berntsson Djurvall från Naturmorgon i P1.

Och när hon beskriver en utterobservation från centrala Kristianstad kan man snarare tro att det handlar om en mänsklig familjedag på stan, än en naturupplevelse i vattnet med djuren i huvudrollen.

– Det är action mitt i stan. Mamman ropar in sina två ungar. Dom leker och simmar under isen. Och det har dykt upp en hanne som är parningssugen, säger Jenny Berntsson Djurvall, Naturmorgon i P1

Att Smålands landskapsdjur är tillbaka och börjat föröka sig igen beror på att miljön för uttrarna har blivit bättre med mindre miljögifter, bland annat PCB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista