En gran ligger över viltstaket
Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Kronoberg

Stormskadat virke hotas av insektsangrepp

Skogstyrelsen varnar nu för att skog för miljonbelopp kan skadas av granbarkborren. Kronoberg är ett av de län som ligger illa till.

Det ligger fortfarande kvar mycket stormfällt granvirke i skogen efter stormarna Gorm och Helga. Enligt Skogsstyrelsen ökar risken för granbarkborreangrepp ju längre den stormfällda skogen ligger kvar.

– Granbarkborren älskar färska granvindfällen, särskilt där det är solbelyst, då är det extra attraktivt för dem att yngla av sig. Om granvirket blir liggande kan de snabbt föröka sig och orsaka stora skador i de stormdrabbade länen, säger Gunnar Isacsson, insektsspecialist, Skogsstyrelsen.

Det är framförallt i delar av Kronoberg, Blekinge, Hallands, Kalmar, Skåne och Västra Götalands, Östergötlands, Örebro och Södermanlands län som det ligger kvar stormfällt barrvirke.

Ett problem är att virket ligger utspritt runtom i skogarna, vilket gör upparbetningen dyrare, menar Skogsstyrelsen.

Senast den första juli måste stormfällda barrträd bort, annars riskerar skogsägarna stora ekonomiska förluster när granbarkborrarna slår till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista