Owe Svensson pratar i telefon på sitt kontor.
Owe Svensson Foto: Jonatan Bergman/ Sveriges Radio
Växjö

Åby/Tjureda står bakom Melodifestivalens scener

Owe Svensson: "Om man tänker på arbetsinsatsen vi gör, så är det inte bra betalt."
4:21 min

Åby/Tjureda har haft ett tungt extrajobb de tio senaste åren. Nämligen att bygga och riva scenerna till Melodifestivalens deltävlingar. Nu har Owe Svensson och 24 andra från föreningen åkt till Halmstad för att rigga inför lördagens tävling.

Idrottsföreningen har haft i uppdrag att bygga upp och riva Melodifestivalens scener runtom i landet i tio år. Extrajobbet är både tungt fysiskt och viktigt när Sveriges största musiktävling rullar ut på vägarna.

– Den värsta mardrömmen är att vi inte kommer i tid för att bussen gått sönder, eller för att vi inte får ihop folk. Som förening är det oerhört viktigt att vi klarar av ett uppdrag när vi har tagit det, säger Owe Svensson, ordförande i Åby/Tjureda.

Hela Melodifestivalscenen ryms i tolv långtradare som ska packas ur och ihop vid varje deltävling. Själva scenbygget tar nio timmar och görs under största säkerhet.

– Det är enorma värden som finns när man har byggt upp de här scenerna och anläggningarna, man kan inte fatta det.

Inför lördagens deltävling har ordförande Owe Svensson och 24 andra i föreningen åkt till Halmstad för att bygga upp nästa scen.

– Vi åker vid femtiden på morgonen och ska vara på plats klockan åtta. Sedan får vi arbetsuppgifter från arbetsledaren och då är det att jobba, säger Owe Svensson.

Genom åren har medlemmar i Åby/Tjureda varit scenbyggare på ett tiotal av Melodifestivalens deltävlingar, men de har också hjälpt till på många andra galor, konserter och evenemang.

Owe Svensson berättar att föreningen började hjälpa till på Karl-Oskardagarna i Växjö, och sedan spred sig ryktet till andra arrangörer som behövde bygghjälp.

Ger det bra pengar?

– Det ger en del pengar, annars skulle vi inte jobba. Men om man tänker på arbetsinsatsen vi gör, så är det inte bra betalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".