Merethe Bohman
Merethe Bohman på Medley i Växjö uppmanar inte till att sola i solarium. Foto: Lars-Peter Hielle/ Sveriges Radio
Kronoberg

"Vill folk sola så får man väl sola"

3:15 min

Flera solarier i länet har börjat fasa ut sina solarium på grund av det låga intresset. Därmed verkar regeringens förslag om att införa 18-årsgräns för att sola i solarium ligga rätt i tiden. Men några unga solariebesökare som P4 Kronoberg pratat med tycker inte att förbudet behövs.

I ett förslag till riksdagen vill regeringen ändra strålskyddslagen så att det blir förbjudet att sola solarium om man är under 18 år.

På Medley i Växjö finns redan en 18-årsgräns utan stöd i någon lag, men den är svår att säkerställa.

Samtidigt har flera solarier i länet börjat fasa ut sina solarium på grund av det låga intresset. Från simhallen försvann det första solariet på onsdagen.

– Vi håller på att fasa ut solarier och öppnar upp ytor för annan verksamhet. Det är inte friskt och vi tycker att man kan främja sin hälsa på annat sätt. Besöken är mer sporadiska i dag och folk har blivit mer medvetna, säger Merethe Bohman på Medley i Växjö.

Vad tänker du att om att man nu vill ändra lagen så att det är förbjudet att sola solarium om man under 18 år?

– Jag tycker att det är bra, sen kan det vara svårt att upprätthålla det. Vår åldergräns i dag är 18 år och vi har fått avvisa besökare som verkar vara minderåriga och inte kan styrka sin ålder. Vi uppmanar inte heller till solning, så gärna legitimation eller inga solarier alls.

17-åriga Sofia Stupanovic solar ibland och tycker att det nya lagförslaget är onödigt. Hon känner till riskerna.

– Jag tycker inte att det är speciellt nödvändigt, eftersom de som går och solar oftast är tillräckligt gamla för att veta om man borde göra det eller inte. Det finns viktiga saker att fokusera på, säger hon.

Christoffer Svedlund solar regelbundet och tycker också att en 18-årsgräns inte behövs.

– Vill folk sola så får man väl sola. Allt är farligt i stora mängder, men gör man det varannan vecka är det nog inga större problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista