Region Kronoberg, skylt, Växjö
Foto: Anton Yngvesson/Sveriges Radio
Region Kronoberg

Då stänger regionen ner journalsystemet

"Vi har ökat bemanningen av läkare"
1:06 min

På fredagskvällen den 15 april gäller det. Då stängs hela sjukvårdssystemet, som har alla våra patientuppgifter, ner. Journaler öppnas inte igen förrän efter två dygn.

Birger Pålsson, verksamhetschef för kirurgklinikerna, har rustat extra för att klara helgen.

– Vi har ökat bemanningen av läkare, även vi på kirurgkliniken, för att ha en back up. Vi räknar med att allting kommer att gå trögare och under själva helgen arbetar vi med reservrutiner, vi jobbar som om hela datasystemet hade lagt av, säger han.

Under helgen i april kommer det inte gå att föra in några nya journaluppgifter. Man kommer bara att kunna läsa journalerna.

– Vi måste ju alltid vara förberedda på att journalsystemet skulle kunna gå ner utan att vi har planerat det. Och då finns det pappersrutiner som garanterar att man kan bedriva en säker vård under tiden, säger Styrbjörn Östberg, medicinsk rådgivare på Region Kronoberg.

Pär Lindgren är chefläkare i Region Kronoberg. Han har jobbat med journalsystemet Cosmic i många år och är inte orolig för stoppet i april.

– Vi har reservrutiner under själva stoppet som vi också har om det skulle bli stopp i dag eller imorgon. Det innebär att vi kommer åt allting som finns i journalen i en läskopia, däremot kan inte skriva in nya journaluppgifter. De dikteras på ett USB-minne och skrivs sedan ut på papper. När stoppet sedan är slut skrivs de in i journalsystemet igen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".