Malin Gustavsson
Malin Gustavsson bonde och Årets Kronobergare tycker Jordbruksverket skulle löst betalningarna mycket tidigare. Foto: Lars-Peter Hielle
Kronoberg

26 000 bönder ännu utan fullt EU-stöd

1:08 min

Efter tre år har runt 26 000 bönder i landet har fortfarande inte fått hela sitt kompensationsstöd. Jordbruksverket skyller dem försenade utbetalningarna på ett försenat regelverk, och irritationen växer bland länets bönder.

– Kompensationsstödet är mycket viktigt för bönderna i Kronoberg. Två av de sammanlagt nio miljarderna återstår att betala ut, säger Malin Gustavsson mjölkbonde i Ryssby.

 – Slututbetalningarna för EU-stöden har inte kommit, så vi har inte fått den ersättningen vi är berättiga till, fortsätter hon.

Hur länge har ni väntat? 

- Det skulle ha kommit i december.

Det är inte första gången som Sveriges bönder fått vänta på kompensationsstöden från EU, men i år har det tagit extra lång tid.

Anledningen är att EU:s nya regelverk som styr den europeiska stödpolitiken till bönderna. Trots att regelverken är på plats, så har det nya it systemet inte varit anpassat för att bönderna ska kunna få sina utbetalningar i december. 26 000 bönder är fortfarande utan sina kompensationsstöd.

Anders Egonson är divisionsdirektör på jordbruksverket och ansvarig för eu-stödhanteringen.

– Det som har hänt är att det har blivit förseningar i framtagandet av regelverken och det har gjort att vi inte har kunnat bygga IT-systemen i tid, förklarar han.

Men har du förståelse för att böndernas frustration?

 – Det är helt klart att jag förstår att de är frustrerade och att de likviditetsmässigt har en svår situation.

Sverige är ett av fem länder som trots allt lyckats betala ut 80 procent av direktstöden före årsskiftet. Det fanns länder som inte lyckades betala ut några EU- stöd alls och det visar på svårigheterna, säger Anders Egonson.

Från mitten av mars ska resten av de två miljarderna till de 26 000 bönder som återstår börja betalas ut enligt Jordbruksverket.

Men Malin Gustavsson i Ryssby tycker att det skulle ha löst sig mycket tidigare.

– Vi är berättiga till att få dem.”Krabbar” det för oss kan inte vi dröja flera månader att betala ut våra pengar. Vi får lösa det. Och jag tycker de borde ha löst det tidigare, säger Malin Gustavsson.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista