Jusab
Den 44-årige mannen bakom blufföretaget Jusab döms till fängelse i 1,5 år. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Växjö

Mannen bakom blufföretaget Jusab döms till 1,5 års fängelse

1:06 min

Den 45-årige mannen bakom den uppmärksammade Jusabhärvan fick i dag sin dom. Tingsrätten i Växjö dömer mannen till fängelse i ett år och sex månader, för bland annat 85 fall av bedrägeri och 33 fall av oredligt förfarande.

Den 45-årige man som skapade blufföretaget Jusab lurade mer än hundra personer på sina anställningskontrakt hos företaget.

När de samlades utanför grindarna vid en gammal lagerlokal i Räppe 5 januari förra året, misstänkte de snart att det inte fanns något företag och ringde polisen.

Senare visade det att sig deras jobb och alla kontakter som Jusab haft med andra företag var en bluff.

Nu döms mannen för 85 fall av bedrägeri och 33 fall av oredligt förfarande till fängelse i 1 år och sex månader. Domen gäller också urkundsförfalskning, stöld och olovlig körning.

– Det här är helt i linje med det straff jag yrkade på, säger kammaråklagare Jonny Philipsson.  

Till de drabbade privatpersonerna och företagen ska den dömde 45-åringen betala ett skadestånd på mer än 400 000 kronor.

– Jag tycker att det är för lite skadestånd, säger Danny Andinsson som själv drabbats i Jusabhärvan och som idag fick ett skadestånd på drygt 5000 kronor i kompensation. Han hoppas nu att åklagaren överklagar domen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista