Studentlägenheter.
Några av de studentlägenheter som Växjös kommunledning vill sälja. Foto: Foto: Karin Ernstsson/ Sveriges Radio
Växjö

Ombildning kan inte förbjudas när lägenheterna säljs

Magnus Bengtsson: "Man kan inte förbjuda"
1:24 min

Växjö kommun planerar att sälja 2 000 av Växjöbostäders hyreslägenheter. Enligt förslaget vill kommunen bland annat ställa krav på köparna att lägenheterna inte ska ombildas till bostadsrätter. Men kommunen chefsjurist Magnus Bengtsson säger att det inte går att förbjuda det.

– Möjligheten att ställa krav har man alltid, men frågan har blivit om det går att förbjuda en ombildning, och det kan man inte. Men man kan ställa krav på att man inte ska ombilda och gör man det ändå utgår ett vite, Magnus Bengtsson är chefsjurist på Växjö kommun.

Växjö kommun planerar att sälja cirka 2000 av Växjöbostäders hyreslägenheter till privata fastighetsägare. Enligt planerna ska försäljningen innefatta ett antal krav: de nya ägarna får inte ombilda lägenheterna till bostadsrätter och studentbostäder ska fortsätta vara studentbostäder.

Oppositionen som är emot försäljningen har krävt en utredning om kraven är juridiskt bindande.

Tidigare i veckan kom Växjö kommuns chefsjurist Magnus Bengtsson med svaret: man kan inte förbjuda ombildning, men man kan skriva in att köparen får betala om de väljer en ombildning, det som kallas vite.

Svårare är det med att kravet på att lägenheterna ska erbjudas i den kommunala bostadskön:

– Det är lite svårare för där måste vi lösa frågan i avtal, därför att vi har än så länge inga externa aktörer i den kommunala bostadskön, så vi vet inte om systemen kommer att fungera ihop med den aktör som köper. Så där är ju många problem att överbrygga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".