Region Kronoberg, skylt, Växjö
Foto: Anton Yngvesson/Sveriges Radio
Kronoberg

Frågan om öppenhet orsakar politiskt bråk i regionen

2:49 min

Bo Frank (M) kräver att kallelsen till regionstyrelsens arbetsutskott ska vara tillgängliga för alla inför varje möte. Men ordförande Anna Fransson (S) vill inte att ledamöterna ska låsa in sig i beslut i förväg. Nu har öppenhet blivit en stridfråga i regionfullmäktige.   

Frågan om öppenhet i Region Kronoberg ledde till skarp en ordväxling mellan Bo Frank (M) och Anna Fransson (S) på gårdagens regionfullmäktige.

Frank kräver att dagordningen och handlingarna inför varje möte i regionstyrelsens arbetsutskott läggs ut på regionen hemsida, i linje med offentlighetsprincipen.

Men Anna Fransson (S) anser att det skulle leda till att ledamöterna skulle "låsa fast sig" i hur de skulle rösta innan mötena.

– Jag tycker att det är mycket bättre om vi kan ha ett samtal om olika ställningstaganden och sedan tillsammans fatta beslut, säger Anna Fransson (S).

Men ska inte medborgarna ha möjlighet att sätta sig in ärenden för att kunna ta ställning och påverka sina politiker?

– Det finns en ganska stor risk att medborgaren tror att såhär kommer det bli, men i själva verket är det bara ett förslag som ska behandlas. Oftast tror jag medborgare vill veta hur det kommer bli när beslutet är fattat. Har media redan skrivit om hur det kanske kommer bli, tror jag att intresset av att skriva hur det faktiskt blev minskar, säger Anna Fransson.

Nu hotar på Bo Frank att själv lägga ut kallelserna till arbetsutskottets möten på sin blogg, om inte de läggs ut på Region Kronobergs hemsida.

– Det kommer att framstå som direkt löjeväckande om de här handlingarna finns på min blogg, men inte på regionens hemsida, sa han under frågestunden på onsdagens möte i regionfullmäktige.

Hör hela det skarpa replikskiftet från regionfullmäktige nedan.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista