Maria Sitomaniemi och John Hed.
Maria Sitomaniemi och John Hed. Foto: Region Kronoberg
Kronoberg

SD-ledamot om avhoppet: "Fullmäktige är en sandlåda"

2:40 min

Maria Sitomaniemi (SD) hoppar av sina uppdrag i regionen. Hon säger till P4 Kronoberg att hon är trött på det politiska klimatet i fullmäktige, som hon beskriver som en "sandlåda". Även Sverigedemokraternas gruppledare John Hed lämnar sina uppdrag av personliga skäl.

– Jag tycker att regionfullmäktige är en sandlåda. Det handlar mycket om att dra fram gammalt skräp och kasta på varandra, som småungar som kastar sand i en sandlåda, säger Maria Sitomaniemi (SD).

Hon har varit ledamot i regionfullmäktige och hälso- och sjukvårdsnämnden där hon ändå tycker att det finns "goda politiker". Men tycker att det har varit alldeles för mycket "sandlådalek" på andra håll.

– Dessutom faller många av de nya politikerna i jargongen ganska snabbt, vilket jag tycker är sorgligt, säger hon.

Under sitt första år som politiker i Region Kronoberg har hon ägnat mycket tid åt att sätta sig in i organisationen och det politiska spelet. Några rundor i fullmäktiges talarstol har det inte blivit.

Varför kliver du inte av när mandatperioden är slut?

– Från början hade jag tänkt sitta kvar, men inte på det här villkoren. Det känns inte som min grej. Jag är mer lösningsfokuserad och tycker inte om att när det talas om att "alla ska med, men inte Sverigedemokraterna".

Även John Hed, Sverigedemokraternas gruppledare i Region Kronoberg och ledamot i regionstyrelsen lämnar sina uppdrag.

Enligt partiets politiske sekreterare Håkan Engdahl är orsaken till hans avhopp personliga skäl.

SD har ju idag en vågmästarroll i fullmäktige och lyckas man inte hitta ersättare får de rödgröna partierna egen majoritet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista