Red velvet cake
Dagens recept: Red velvet cake Foto: Calle Berglund/ Sveriges Radio
Recept

RECEPT: Red velvet cake

Radiokocken Jessica Goodwin svänger i dag ihop en läcker röd och saftig tårtbotten smaksatt med lime och vanilj: en Red velvet cake.

En läckert röd och saftig tårtbotten med en len frosting smaksatt med lime och vanilj. Går utmärkt att förbereda och håller flera dagar i kylen!


Tårtbotten

2,5 dl standardmjölk blandas med

1 tsk vinäger och får stå i några minuter

 2 ägg

3,5 dl matolja

1 msk vinäger

2 msk röd hushållsfärg eller 1 msk röd färgpasta

0,5 tsk salt

5 dl socker

6 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

1 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa upp äggen lite och tillsätt matolja, vinäger, röd färg, salt och socker. Tillsätt mjölk och vinägerblandningen och vispa runt till en slät smet.

Blanda mjöl, bikarbonat, kakao och vaniljsocker och sikta ner det i smeten.Häll upp smeten i två runda anslagsringar ca 20-25 cm i diameter.

Baka i ca 35 minuter.

Låt bottnarna bli helt kalla innan de delas i tre delar och ev. kan man skära bort översta lagret så att tårtan blir rak när du lägger ihop den.


Frosting

600 g färskost

200 g rumstempererat smör

1 vaniljstång

skal och saft från 1 lime

ca:13-15 dl florsocker

lite röd hushållsfärg


Blanda färskost och smör smidigt med elvisp och tillsätt sedan rivet skal och saft från en lime samt fröna från vaniljstången. Sikta sedan i florsockret och vispa krämen luftig.

Bred en del av krämen på den första bottnen, lägg på nästa botten och ytterligare ett lager kräm. Fortsätt sedan så tills du använt alla sex bottnarna eller sparar du en eller två bottnar om du inte vill ha tårtan så hög. Stryk upp tårtan med en del av krämen så att tårtan blir riktigt slät och fin men tänk på att spara en del till garneringen.

Färga den resterande krämen i en rosa eller röd kulör och spritsa på rosor i ett fint mönster.

Låt tårtan stå en stund i kylen, gärna till nästa dag innan du serverar din fina Red velvet cake!

Det går även fint att göra cupcakes av denna smet, tänk då bara på att det blir en kortare gräddningstid i ugnen.


Jessica Goodwin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".