Teater 16 i Ljungby vill mer än bara skådespela. Foto: Per Brolléus
Teater 16 i Ljungby vill mer än bara skådespela. Foto: Per Brolléus/ Sveriges Radio
Ljungby

Teater 16: "Kreativitet en bristvara"

8:20 min

Repetitionerna pågår och snart är det premiär för "Bortom upproret" i blackboxen hos Teater 16 i Ljungby. Men det är något annat som är än viktigare.


– Det handlar om att göra ungdomar kreativa, det är en bristvara och  samtidigt viktigare än att vi lär oss saker som någon annan redan kan, säger ledaren Jonas Jansson.

Oskar Thorstensson och Linnea Rydell håller med.

– Förr satt jag nedborrad i anteckningar och vågade inte säga nånting spontant. Jag var fruktansvärt blyg och rädd att prata inför andra människor. Nu spelar jag teater och har upptäckt en helt annan del av mig själv, säger Oskar.

– Jag vågade inte säga ett ord utan manus innan jag började med teater, berättar, men nu har jag inga problem med att snacka rakt ut inför folk, berättar Linnea.

Förmågan att plocka fram sin egna kreativa sida är kanske den viktigaste behållningen av Teater 16 idé.

I en gammal plastfabrik har man själva byggt upp en teaterscen och allt runt den. Nu är det snart dags för premiär för teatergruppens andra föreställning.

– Skådespelandet har fått mig att fundera på något helt annat yrke än jag hade tidigare. Jag kanske ska bli politiker, säger Oskar Thorstensson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista