sjörening
Andreas Hedrén, sjömiljöansvarig på Växjö kommun vid Sundet mellan Norra och Södra Bergundasjön. Foto: Roger Bergvik/ Sveriges Radio
Växjö

Växjösjöar ska renas för många miljoner

"Algblomning ställer till problem varje sommar"
5:43 min

Södra Bergundasjön strax utanför Växjö tätort ska renas för att göras mer attraktiv för bad och friluftsliv.

Sjön drabbas hårt av algblomning sommartid och att förbättra miljön i sjön ses som viktigt för Växjös tillväxt och attraktionskraft.

– Det går bra att bada här i Södra Bergundasjön så länge det är kallt, men med värmen kommer alltid algblomningen i den här sjön, säger Andreas Hedrén sjömiljöansvarig på Växjö kommun.

Han skulle däremot inte bada i just Södra Bergundasjön när det är varmt och väldigt grönt vatten för då är det en stor andel cyanobakterier i vattnet, som producerar besvärande gifter.

Det kommer att ta några år innan Södra Bergundasjön tillsammans med Växjösjön har bottenbehandlats med en numera beprövad metod med aluminium. Den metoden ska få näringsämnena i de övergödda sjöarna att bindas i sjöarnas bottnar så att de inte kommer ut vattnet i samma utsträckning.

I Växjösjön beräknas behandlingen påbörjas nästa år och kosta omkring 6-7 miljoner, medan Södra Bergundasjön ska börja bottenbehandlas 2018 till en kostnad på upp mot 25 miljoner. Därefter ska det vara större möjligheter att bada problemfritt i den sjön.

– Risken för algblomning ska i alla fall vara mycket mindre, så normaltillståndet förväntar vi oss ska vara att man till exempel kan bada med välbehag i sjön , säger Andreas Hedrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".