Ashkan Fadost
Forskaren Ashkan Fardost föreläser om teknisk utveckling och framtidens utbildning. Foto: Pressbild
Kronoberg

Forskare: Robotar tar våra jobb i framtiden

1:31 min

Med dagens skolsystem varnar forskare för att robotarna kommer att skapa massarbetslöshet. Men Dino Viscovi, lektor på Linnéuniversitetet, påpekar att vi faktiskt inte vet vad som finns runt hörnet.

Föreläsaren och forskaren Ashkan Fardost säger att skolsystemet ser ut som det gjorde för 100 år sen. Han tycker att det borde ändras i grunden med tanke på teknikutvecklingen.

– Nu har tekniken kommit till en punkt där artificiell intelligens är tillräckligt smart för att ta över många jobb som vi människor har varit vana att utföra, säger han.

Hans förslag att skolsystemet ska stå fritt från politiken, istället för att lappas och lagas med politiska förslag.

– Den sorts kunskap som vi behöver för att vara säkra i framtiden problemlösning, kreativitet, förmågan att jobba med andra människor och på kort tid lösa komplexa problem, säger Ashkan Fardost.

Dino Viscovi är lektor på institutionen för medier och journalistik vid Linnéuniversitetet i Växjö. Han vill tona ner oron för dagens skolsystem.   

– Det är många som sagt att man ska göra om skolsystemet från grunden men skolsystemet inrymmer mycket, mycket mer än för en arbetsmarknad. De här inslagen som han efterlyste med analys och kreativitet och så vidare är ju inte frånvarande i skolan heller, säger Dino Viscovi.

Hör länge intervjuer om robotframtiden med Dino Viscovi och Ashkan Fardost nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista