Växjö kommun. Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio
Växjö kommun. Arkivfoto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio
Växjö

Omdiskuterad skatteplanering när kommun säljer bostäder

1:21 min

Växjö kommun ska sälja drygt 2 000 av Växjöbostäders lägenheter. Men för att minska skatten kommer man att använda sig av ett skatteplaneringsverktyg som kallas paketering och som innebär att lägenheterna läggs i ett aktiebolag och sedan säljs aktierna i det bolaget. Konstruktionen är helt laglig, men omdiskuterad och regeringen har tillsatt en utredning för att göra en lagändring.

– Det räcker med att titta på de tidigare utredningar som har gjorts för att man ska se att det utgår en bråkdel av den skatten det skulle gjorts om man sålt den direkt, säger Nicklas Lindeberg som är sekreterare i den statliga utredning som ska föreslår en förändring av lagen för att motverka det som kallas paketering.

När man säljer en vanlig villa får man betala skatt om villan ökat i värde. Samma regler gäller också fastighetsbolag, om de inte lägger fastigheterna i ett aktiebolag och säljer aktierna i bolaget. I så fall behöver företaget inte skatta för fastighetens värdeökning.

Det här kallas för paketering och är ett lagligt sätt att minska skatten. Men är metoden omdiskuterad, och den utredning som nu pågår har i uppgift att ta fram förslag till en lagändring.

– Vi kommer ju att lägga fram förslag för att motverka paketering eftersom det är beställt.

Skatteverket har uppskattat att den uteblivna skatten bara från försäljningar från kommunala bostadsbolag uppgår till 600 miljoner kronor om året. Samtidigt finns det kommuner som tagit policybeslut att inte använda sig av metoden.

Men i Växjö kommun har metoden tillämpats, och man planerar för att använda den när man nu säljer 2 000 av Växjöbostäders lägenheter.

– Jag upplever inte att det har varit någon diskussion om det här, vi använder oss av det eftersom det är det gängse sättet, säger Catharina Winberg som är ordförande i Växjö kommunföretag.

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista