Sandra Alftin har hand om de minsta på förskolan Bokelund. Foto: Lars-Peter Hielle
Sandra Alftin har hand om de minsta på förskolan Bokelund. Foto: Lars-Peter Hielle
"Vab-ruari"

Många förskolebarn sjuka i VAB-ruari

"De är små och mycket i munnen på varandra"
1:11 min

Vab-ruari blev mer omfattande än tidigare i år. Nästan 14 000 vab-dagar, över 2000 fler dagar togs ut i Kronobergs län jämfört med förra året. Och allt fler män tar också ut vab. P4 Kronoberg besökte förskolan Bokelund i Växjö många av barnen var sjuka i februari.

På förskolan Bokelund ska barnen äta lunch. Idag är det den klassiska favoriträtten köttfärssås och spagetti.

Sandra Alftin är förskolepedagog och jobbar med de allra minsta barnen på Bokelund. Hon säger att det har varit en tuff månad för barnen. Många har varit hemma.

- Vi har haft ganska lite barn. Vi har en barngrupp på vanligtvis 15 stycken och vi har kanske legat på runt 5-6 stycken. Så vi har skickat hem många och många har varit hemma, säger Sandra Alftin.

Rekordmånga dagar 13 877 dagar, plockades ut i februari av föräldrar för vård av sjuka barn i Kronoberg. Sandra har själv varit hemma med sina barn som varit sjuka. Det är fortfarande kvinnorna som är hemma mest med barnen, men allt fler pappor tar också ut VAB nu.

Petra Runesson som också är förskolepedagog på Bokelund säger att det är framför allt mammorna som hämtar barnen här.

- Oftast är det ju mammorna som är hemma. De är redan hemma med småsyskonen.

Har det förändrats något?

- Nej det är ungefär samma. Här är det ju många som är hemma som har syskon och då är de ju hemma med småsyskon som inte går på förskolan, säger Petra Runesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".