Kuvert med Din allmänna pension. Foto: Maja Suslin / TT
Foto: Maja Suslin/TT.
Kronoberg

Jämställda pensioner dröjer länge

4:13 min

Det är mycket stora skillnader i mäns och kvinnors pensioner och det kommer antagligen att ta mycket lång tid innan de skillnaderna har utjämnats.

Låga kvinnolöner och att kvinnor oftare arbetar deltid och tar ett större ansvar för familj och barn är viktiga orsaker.

– Som det ser ut i dag så är skillnaden sex till sjutusen kronor i månaden. Om man tittar på den totala pensionen så är det alltså stora skillnader mellan män och kvinnor, säger Eva Magnusson på pensionsmyndigheten.

Orsakerna är bland annat att kvinnor varit mycket hemma och tagit ansvar för familj och barn och därmed fått en lägre livsinkomst. Många har också arbetat mycket deltid.

– Sedan är typiska kvinnoyrken sämre betalda än de vanligaste mansyrkena. Det kan skilja nästan dubbelt i pension för de vanligaste kvinnoyrkena i 40-årsåldern och motsvarande bland männen.

Och frågan om mer jämställda pensioner hänger på politiska beslut och avtal mellan arbetsmarknadens parter.

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista