Kommer Mikael Tellqvist hålla nollan mot Leksand? Mot Växjö blev det förlust för DIF efter straffar. Foto: Bertil Ericson/TT
Kommer Mikael Tellqvist hålla nollan mot Leksand? Mot Växjö blev det förlust för DIF efter straffar. Foto: Bertil Ericson/TT
Ishockey

Radiosportens guide inför sista SHL-omgången

2:49 min

SHL:s grundserie tar slut i kväll. Radiosporten går igenom vad som krävs om Växjö Lakers ska knipa den sista direktplatsen.

Redan avgjort

  • Rögle och Malmö har spelat klart för säsongen.
  • Karlskrona slutar sist och Modo näst sist och tvingas därför att kvala för att hålla sig kvar.
  • Skellefteå kommer att vinna serien och Frölunda kommer att sluta tvåa. De får möta de två lagen som går segrande ur åttondelsfinalerna (play in). Skellefteå som serievinnare får möta det lag som är sämst placerade i grundserien av de två.

Hemmaplansfördel i kvarten

  • Trean, fyran och femman i tabellen spelar för att få hemmaplansfördel i kvartsfinalerna. Inför den sista omgången är det Luleå och Linköping som ser ut att få hemmaplansfördel. Färjestads öde ligger i andras händer.

Kampen om den sista direktplatsen

  • Om Växjö vinner under ordinarie tid får de behålla sjätteplatsen. Om de däremot förlorar under ordinarie tid och Djurgården vinner under ordinarie tid, då är det Djurgården som går upp på sjätteplatsen. Om Växjö vinner på övertid och Djurgården på ordinarie tid, eller om Växjö förlorar på övertid och Djurgården vinner på övertid hamnar de på samma poäng.
  • Hamnar de på samma poäng är det målskillnaden som avgör, men eftersom båda lagen just nu har samma målskillnad, och om det fortfarande är så efter sista omgången, går de istället efter flest gjorda mål. Växjö har gjort tre mål mer än Djurgården inför den sista omgången. Skulle de sedan hamna på samma antal gjorda mål är det inbördes möten som avgör och i sådana fall är det Djurgården som tar den sista direktplatsen.
  • Växjö ställs emot Luleå i den sista omgång och där har Luleå vunnit alla tre matcher mot Växjö denna säsong, alla uddamålssegrar. Djurgården ställs emot Färjestad som har vunnit alla möten dem emellan.

Det är bättre att slippa det obehagliga play in-spelet, därför tror jag lagen bortser från den ekonomiska fördelen med att få spela play in med fler matcher. Jag tror Djurgården kniper sjätteplatsen framför Växjö. Jag tror att man spelar en hel del för sin avgående tränare Hans Särkijärvi.

Hemmaplansfördel i åttondelen.

  • Brynäs, Örebro och HV71 är klara för åttondelsfinal och kommer få sällskap av antingen Växjö eller Djurgården, som kommer att ha hemmaplansfördel. Just nu är Brynäs det andra laget som kommer att få hemmaplansfördel.
  • Åttondelsfinalerna också kallat play in avgörs i bäst av tre. Sjuan möter tian och åttan möter nian.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista