Dino Viscovi medievetare på Linnéuniversitetet. Foto: Lena Gustavsson / SR
Dino Viscovi medievetare på Linnéuniversitetet. Arkivfoto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Kronoberg

"Krösamaja på turbo"

10 min

Barn på en förskola pratar med en man över staketet, barnen berättar för personalen och på några minuter är jakten på en misstänkt pedofil igång. Varningen för mannen sprids blixtsnabbt på Facebook. Men, det visade sig vara ett enda stort missförstånd.

– Krösa-Maja-skvaller har fått turbofart, menar medieforskaren Dino Viscovi.

En undersökning som kom så sent som förra veckan visar att vi är mer oroliga än någonsin för att bli utsatta för brott samtidigt som vi lever i ett samhälle som är säkrare än det någon gång varit. 

– Lågprismedia i kombination med extremt snabb spridning via sociala medier är grunden för den här oron, säger medieforskaren Dino Viscovi.

Lågprismedia?

– Ja, det handlar om webbaserade tidningar som vill få så många "klick" som möjligt i jakten på inkomster från annonsörer. Så bakom den snabba ryktesjournalistiken finns det, som vanligt, både ekonomiska och politiska intressen. Det finns alltid någon som drar fördel av att vi blir skrämda.

– Sen är det väldigt lätt att sprida vidare de sensationella nyheterna. Man tar alltför sällan reda på hur det är med sanningen.

Hör hela reportaget med Dino Viscovi i ljudklippet ovan. Sprid det gärna på sociala medier...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista