Jan Karlsson från Synskadades Riksförbund gläds åt den kommande kvartsfinalen. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
Janne Karlsson på Handikapprörelsens idè- och kunskapscentrum vid ett tidigare tillfälle. Arkivfoto: Dick Kardell/Sveriges Radio
Växjö

Synskadade i Växjö nekas buss utan ledsagare

1:21 min

Synskadade i Växjö har, trots att de har rätt att åka kollektivt till halva priset, plötsligt nekats att åka buss. Har de ingen ledsagare med sig gäller inte det särskilda busskortet. Oförklarligt och kränkande, säger de synskadade som drabbats.

– Tänk att stå där och att det kanske står 20 till 30 personer och tittar när man mer eller mindre blir avkastad från bussen, säger en kritisk Janne Karlsson på Handikapprörelsens idè- och kunskapscentrum som fått många samtal från synskadade om det här.
  
Är man funktionsnedsatt i Växjö och har rätt till färdtjänst kan man också åka buss för halva priset på ett särskilt busskort. Men plötsligt har det här ändrats. Ska man åka buss måste man numera ha en ledsagare med sig.

En synskadad kvinna som P4 Kronoberg pratat med berättar hur oerhört pinsamt och kränkande det kändes att inför andra passagerare plötsligt bli nekad att åka på kortet hon haft länge.

– Kortet har funnits i tio år och så är det bara så här plötsligt över en natt, säger Janne Karlsson.  

– Om man efter en tid har lärt sig att åka en speciell busslinje själv och slipper besvär med att ha en person i sin närhet eller ha en dyr ledsagare som kommunen betalar, så är väl det skitbra att man kan åka själv.

Det är Växjö kommun som beslutar om reglerna för det här kortet, men något beslut om krav på ledsagare har inte tagits. 

Så varför länstrafiken trots det, kör med de reglerna sedan några månader tillbaka, har Janne Karlsson förgäves försökt få svar på. 

– Alla skyller på alla, säger han. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista