Kronoberg skola Vi i Femman
Kronoberg skola 5 kom tvåa Vi i Femman 2016. Foto: Peje Johansson/ Sveriges Radio
VI I FEMMAN 2016

Kronoberg skola slutade tvåa i Vi i Femman 2016

"Det är ganska kul ändå"
2:40 min

Kronobergs skola slutade på andra plats i riksfinalen av Vi i Femman 2016. I det sista frågemomentet i TV-programmet gick segern till Sävar skola utanför Umeå.

Över 3500 klasser i hela Sverige var med i uttagningen till Vi i Femman 2016. 200 klasser var med i radio, men bara fyra lag gick hela vägen till riksfinalen som sändes i Barnkanalen på tisdagskvällen.

Ett av dem var Kronoberg skola 5 från Växjö, som slutade på andra plats i Sveriges största kunskapstävling för femteklassare. I finalen tävlade de mot Sävar skola klass 5A från Sävar utanför Umeå, Rinkabyholmsskolan 5C från Kalmar och Nårunga skola från Vårgårda.

– Det är ganska kul ändå, men lite tråkigt att vi inte vann, säger Julia Bergön.

Finalen blev som väntat superspännande, och Kronoberg skola gick vidare till den allra sista frågeomgången efter ett tävlingsmoment som passade astronomiintresserade Joel Estadella perfekt.

– Vi skulle lägga planeterna i rätt ordning från solen och sedan storleksordna dem på så lite tid som möjligt, berättar han.

I den sista frågesporten tog inget av de två sista finallagen poäng, men tack vara mer poäng i den tidigare korsordsmomentet tog Sävar skola från Umeå hem segern.

På tisdagskvällen bänkade sig klassen i Kungsmadskolans auditorium för att följa finalen och fira framgången med pizza.

– Det var jättekul, men ändå väldigt konstigt att se sig själv på TV, säger Julia Bergön.

Tror ni att andraplatsen i Vi i Femman kommer att påverka era framtida karriärer?

– Jag vill bli astronom och då är det bra att ha varit i final i Vi i Femman, säger Joel Estadella.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".