Thomas Nilsson/trafikdirektör
Thomas Nilsson. Foto: Karin Ernstsson Sveriges Radio
Kronoberg

Länstrafiken tar bort ledsagarkravet

2:42 min

Länstrafiken Kronoberg tar nu bort kravet på att personer med funktionsnedsättning måste ha ledsagare med sig för att få åka buss på det särskilda busskortet i Växjö. Regeländringen görs direkt.

– Från och med nu, sedan tar det ju lite tid att få ut informationen till busschaufförerna men från mitten av nästa vecka ska det fungera som tidigare, säger Thomas Nilsson, trafikdirektör på Länstrafiken Kronoberg.

Efter P4 Kronobergs rapportering om att flera synskadade i Växjö plötsligt nekats att åka kollektivt på sina särskilda busskort, backar nu Länstrafiken Kronoberg. Kravet på att ha ledsagare med sig tas bort. 

Orsaken till att kravet plötsligt infördes, var en byråkratiskt miss om vilka som regler som gäller, säger Thomas Nilsson. Men i går fick man klart för sig vad som gäller.  

– Vi hittade ett beslut som är taget i kommunstyrelsen i Växjö om att man inte behöver ha ledsagare med sig när man reser på det färdtjänstkortet inom kollektivtrafiken, säger Thomas Nilsson.

– Det här beslutet har vi sökt efter tidigare, men inte hittat förrän i går, fortsätter han.

Thomas Nilsson ber också om ursäkt för missen och förstår upprördheten hos de som stoppats från att åka buss på det särskilda busskortet.

– Ja det kan jag förstå och är den första att beklaga. Och som ytterst ansvarig är det ju jag som ska se till att sådant här inte händer, men nu har det hänt och jag kan inte annat än att be om ursäkt, säger Thomas Nilsson.

Janne Karlsson på Handikapprörelsens idé- och kunskapscentrum är glad över beskedet och har haft många positiva samtal under dagen.

– Det är jättebra att man inser att man gjort och tänkt fel. Ofta är det så att man försvarar ett beslut medan man tycker att det gäller, sedan kryper man till korset när man blir överbevisad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista