Elever står i skolkorridor
Elever på en skola. Foto: Jessica Gow / TT
Kronoberg

Hemmasittarna blir fler i landets skolor

1:01 min

Skolk och ogiltig frånvaro har blivit ett allt större problem i grundskolan. Regeringen har tillsatt en utredning om orsakerna och vad som kan göras åt dem.

Utredaren Malin Gren Landell beskriver en utveckling där fler och fler elever blir så kallade  "hemmasittare" och är borta från skolan under en lång tid. Orsakerna till det kan vara många och är alltid samverkande.

– Det har kommit mycket signaler om att det är ett allvarligt och ökande problem att elever inte är närvarande i skolan, säger Malin Gren Landell.

Ett utbrett datorspelande är i sig ingen orsak, men något som kan försvåra en återgång till ett vanligt, socialt liv. En annan orsak som hon nämner är att en del barn tvingas bli föräldrar åt sina föräldrar.

– I perioder kan det vara att de inte kommer hit på flera månader ibland, för att man inte mår riktigt bra. Sen finns det de elever som försöker smita undan från dag till dag. Men vi har koll på dem, säger Cecilia Widqvist, biträdande rektor på Fagrabäckskolan i Växjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista