Grafik: Karta över Småland och Östergötland.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Förslaget: De länen ska Kronoberg bilda region med

1:30 min

Sverige föreslås få sex storregioner i framtiden. Kronobergs län kan då slås ihop med Kalmar, Jönköping och Östergötland.

Bild
Bild

Förra sommaren tillsatte regeringen en statlig utredning som skulle jobba med regionfrågan i Sverige. På en presskonferens på onsdagseftermiddagen presenterade den så kallade indelningskommittén vad de kommit fram till. Enligt ett första förslag ska dagens 21 regioner och landsting ersättas av sex storregioner.

I det här diskussionsunderlaget föreslås att Kronobergs län går samman med Kalmar, Jönköping och Östergötland i en ny region.

– Jag tror det i många avseendet är rätt naturligt. När det gäller sjukvården har vi redan ett samarbete med Jönköping, Östergötland och Kalmar län. När det gäller de näringspolitiska frågorna är samarbetet väldigt tätt mellan Kalmar och Kronobergs län, vi har ett gemensamt universitet och så vidare, säger Håkan Brynielsson, ansvarig för Sveriges Kommuner och Landstings, SKL:s, arbete med att driva projektet med regionfrågan.

Tidigare på onsdagen uppgav SVT Nyheter Norrbotten att även Blekinge föreslogs ingå i storregionen med Kalmar län i, istället knöts de samman med Skåne.

– Möjligtvis hade man kunnat inkludera även Blekinge eller delar av Blekinge, men jag tror att många känner de fyra länen som en rätt naturlig struktur.

Omorganiseringen av Sverige blir om den verkställs kanske den största sedan Axel Oxenstiernas dagar på 1600-talet. Indelningskommitén ska under våren träffa representanter från de föreslagna storrregionerna och diskutera frågan vidare.

Accepteras sedan förslaget kan ett nytt skarpt förslag läggas till sommaren, den 30 juni. Om så blir fallet kan storregionerna införas tidigast 2019.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista