En död höna och två kycklingar har spikats upp på kommunhuset
1 av 4
Foto: Polisen.
Döda fåglar hänger ovanför entrén.
2 av 4
Foto: Lyssnarbild
Döda fåglar hänger ovanför entrén.
4 av 4
Foto: Lyssnarbild
Växjö

Kors med döda fåglar var ett konstprojekt

1:47 min

Kors med en död tupp och två kycklingar upptäcktes i morse ovanför entrén till kommunhuset i Växjö. Enligt Smålandsposten handlar det om ett konstprojekt som skulle protestera mot hur djur hanteras inom köttindustrin.

Ställningen plockades ner av polis vid 8.30-tiden i morse och ärendet är också polisanmält.

Enligt Frederik Svärd, inre befäl på polisen i Växjö, har någon under natten ställt upp anordningen ovanför entrén till kommunhuset. I mitten av korset satt en oplockad död tupp och vid båda sidorna om den hela plockade kycklingar, likt sådana som finns i matbutik. 

Något ytterligare kommunicerat, som en text eller uttalat hot, finns inte enligt honom och han tycker inte att händelsen ska överdrivas. 

– Det finns troligtvis en förklaring. Kanske ett dåligt pojkstreck, en svensexa eller en protest mot något som kommunen har gjort eller inte, säger Frederik Svärd. Han tycker inte heller att det finns någon anledning för varken de som jobbar inom kommunen eller för kommuninvånarna att oroa sig. 

Ärendet är för närvarande rubricerat som ofredande mot grupp.

Kommunikationschefen på Växjö kommun, Annika Svensson Predikaka säger att händelsen är obehaglig. Enligt henne har kommunen inte tagit emot hot eller något annat avvikande.

Smålandskosten har varit i kontakt med de som hängt upp korsen. De skriver att rör sig om ett konstprojekt där de vill väcka frågan om hur djur hanteras inom köttindustrin och att de har "korsfäst fåglarna för våra synders skull". De ber om ursäkt till Växjö kommun ifall någon har känt sig kränkt eller hotad.

Personerna som är ansvariga för att ha satt upp korsen har ännu inte hört av sig till polisen. Men polisen berättar att två händelser som också kan ses som en protest mot köttindustrin ägde rum 1 mars i Växjö.

Då hade någon eller några klistrat på dödsannonser på flera köttförpackningar i två matbutiker i Växjö. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista