Växjö

Växjö jobbar för en ny myndighet i länet

1:33 min

Växjö kommun tar upp kampen för att få en statlig myndighet flyttad till länet och Växjö. Det är vår tur nu, säger det moderata kommunalrådet Bo Frank.

– Regeringen har gett signaler om att man vill göra en nytt varv med att lokalisera ut statliga myndigheter och då måste vi passa på självklart och slå vakt om Växjö och vårt län, säger Bo Frank (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö.

Regeringen har flaggat för att statliga myndigheter kan flyttas ut i landet eftersom centraliseringen till storstäderna är så stor i dag. 

Kronobergs län har tillsammans med Kalmar län få statliga myndigheter jämfört med övriga landet, så nu måste vi vara på tårna och lobba stenhårt, säger Bo Frank som tror att regeringen och civilminister Ardalan Shekarabi (S), som jobbar med frågan, kommer att lyssna.

– Ministern är väldigt medveten om hur den statliga strukturen ser ut i Sverige och det är klart att de län som inte har någon större statlig myndighet, bör väl ända ha en större chans att få en myndighet etablerad, tror Bo Frank.      

– Det blir lobbyarbete kanske till hösten. 

Men han vill inte säga vilka myndigheter som står på hans önskelista.

– Det finns alltid prestigemyndigheter man skulle vilja ha, men det vore förmätet av mig och peka ut någon speciell myndighet i dag, utan vi ska ha en bred ansats och tala om vilken miljö vi har att erbjuda i Växjö och Kronobergs län.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista