Gunnar Storbjörk (S)
Gunnar Storbjörk (S) är kritisk till att vinsten från Växjöbostäders lägenhetsförsäljning ska föras tillbaka till kommunen. Foto: Roger Bergvik/ Sveriges Radio
Växjö

Vinstuttag vid lägenhetsförsäljning möter kritik

1:24 min

När Växjö kommun beslutar om att sälja drygt 2 000 hyresbostäder idag är kritiken hård från många håll. Och det handlar inte bara om själva försäljningen, utan också om hur kommunledningen tänker använda vinsten.

Efter försäljningen ska Växjö kommun genom ett speciellt upplägg föra pengar från bostadsbolaget till kommunkassan. Men det är att gå runt lagstiftningen menar kritiker.

– Det stämmer säkert med lagens bokstav, men det stämmer garanterat inte med lagens anda. Alltså lagstiftarens anda är ju att man inte får ta ut pengar på det här viset, säger Gunnar Storbjörk (S)

När drygt 2 000 av Växjöbostäders hyreslägenheter ska säljas är tanken att en del av vinsten kommer att föras över till kommunen, och enligt budgeten ska pengarna användas bland annat för att förstärka skolan.

Kritikerna menar dock att man använder hyresgästernas pengar till sådant som alla borde vara med och betala via skattsedeln.

Och man kan inte hur som helst föra pengar från kommunala bostadsbolag till kommunkassan. Det finns en lag som begränsar den sortens överföringar.

Lösningen som nu föreslagits är att låta bostadsbolaget Växjöbostäder betala in 75 miljoner kronor som en delbetalning på en tidigare skuld till moderbolaget Växjö kommunfastigheter AB, VKAB.

Eftersom VKAB inte är ett bostadsbolag så omfattas det inte av lagen, och alltså kan VKAB föra pengarna vidare till kommunen.

Catharina Winberg (M) är ordförande i VKAB:

– Vi har stämt av det här med revisorer och det är helt okej. Eftersom vi har fått de här rekommendationerna tycker jag vi kan göra det med gott samvete.

Så du tycker inte att det handlar om att gå runt lagen?

– Nej, det tycker jag inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista