Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Kronoberg granskar

Pojke med tumör fick aldrig vård – dog på sjukhuset

Publicerat måndag 14 mars 2016 kl 04.59
"Vår bedömning var att pojken skulle ha dött av sin sjukdom i alla fall"
(1:05 min)
Entrén till Centrallasarettet i Växjö. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio

I somras kvävdes en tioårig pojke ihjäl av sin tumör. Trots akut ambulanstransport från lasarettet i Växjö till specialistläkare i Lund fick han ingen behandling när han kom fram. Det här ett av flera fall av dödsfall i vården som P4 Kronoberg kommer att uppmärksamma i de närmaste dagarna.

Pojkens mamma anmälde sedan händelsen till Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO. Hon menar att sjukvården gjorde en rad felbedömningar. Bland annat fick han rådet att söka sig till idrottskliniken för sin onda axel.

Sjukvården har däremot inte hittat någon anledning att göra en Lex Mariaanmälan till IVO, något som sjukvården är skyldig att göra vid skador eller misstanke om skador inom vården.

– Vår bedömning var att pojken skulle ha dött av sin sjukdom i alla fall. Sjukvårdens agerande hade ingen betydelse i sammanhanget, säger Pär Lindgren, chefläkare i Region Kronoberg.

Det började med att pojken fick ont i axeln. Vårdcentralen gjorde ingenting utan hänvisade honom till idrottskliniken och gav honom en återbesökstid på vårdcentralen en vecka senare.

Under veckan som följde fick pojken allt svårare att svälja och kunde till slut bara äta flytande mat, som yoghurt.

Återbesöket på vårdcentralen blev traumatiskt. Mamman skriver i sin anmälan till IVO att läkaren bara sa att pojken såg fullt frisk ut och undrade om han satt för mycket framför teven.

Dagen därpå blir pojken hastigt mycket sämre och körs in till centrallasarettet i Växjö, där han röntgas och man upptäcker en tumör.

Specialistläkaren i Lund vill att han kommer direkt, så det blir en akut ambulanstransport ner till universitetssjukhuset med narkossköterska i ambulansen för säkerhets skull.

Men när pojken kommer fram har specialistläkaren gått av sitt skift, och ingen annan tar vid i väntan på att läkaren ska komma tillbaka.

Under natten kvävs pojken ihjäl av tumören, som stryper luftvägarna för honom.

Han dog tre dagar innan han skulle ha fyllt 11 år.

Beslutet från Inspektionen för Vård och Omsorg väntas inom någon vecka.

Följ P4 Kronobergs granskning av dödsfallen inom vården i länet. I eftermiddag: 17-årig flicka dog av en stroke i väntan på röntgen.

Dödsfall inom vården i Region Kronoberg

2014 avled 23 patienter efter att de vårdats på en av Region Kronobergs inrättningar.

Samma antal dödsfall anmäldes till inspektionen för vård och omsorg förra året. Hittills i år har fem dödsfall rapporterats.


Fotnot: I siffran för dödsfall räknas även självmord inom vården. Till exempel var 10 av de 23 dödsfallen under 2014 självmord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".