En ambulans
Arkivbild ambulans. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT
Ljungby

Allvarlig bilolycka fick vänta sju minuter

1:31 min

Det ska inte ta längre tid än 120 sekunder från att någon ringt larmnumret 112 till att räddningstjänsten får larmet. Men vid en singelolycka på väg 25 nära sjön Fenen förra veckan tog det sju minuter.

Det är andra gången på kort tid som det har tagit alldeles för lång tid mellan att 112-samtalet kommit in till SOS Alarm och utlarmningen av räddningstjänst och/eller ambulans sker. Vid dödsbranden i Agunnaryd i januari tog det sex minuter.

– Viktigt att det går betydligt snabbare, förklarade Gunnar Bergström på SOS Alarm den gången. Det kan ju handla om att rädda människoliv.

Och förra onsdagen hamnade SOS i just den situationen. Det handlade om människoliv.

I hög fart kom en ung kvinna körande på väg 25 i riktning mot Ljungby. Av oförklarlig anledning tappade hon kontroll över bilen, som mejade ner staket och viltstängsel för att sedan landa ett hundratal meter från vägen. Kvinnan var allvarligt skadad och fördes sedan till Ljungby lasarett, där hon vårdats på intensivvårdsavdelningen.

Enligt händelserapporten fick SOS ett anrop kl. 7.34, men inte förrän 7.41 gick det ut ett huvudlarm till räddningstjänsten.

Vad gjorde SOS under den tiden?

Anders Klarström, presschef på SOS Alarm, förklarar det med att SOS-operatören försökte hitta exakt rätt plats, innan hen larmade. Operatören satt inte heller på närmaste larmcentral, som ligger i Växjö, utan någon annanstans i Sverige. Först efter några minuter kontaktades larmcentralen i Växjö, som kunde hjälpa till att hitta rätt och larma rätt räddningskår.

Vart gick samtalet?

– Vi har valt att inte uppge det. SOS har ett larmsystem där operatören kan sitta var som helst i Sverige. Deras kompetens är mycket hög. Var samtalet tas emot har ingen betydelse, säger Anders Klarström. 

Först på plats vid olyckan var räddningsledaren Marcus Walldén från räddningstjänsten i Ljungby tillsammans med en ambulans från Alvesta. Han säger att de räknar med att det görs en anmälan och att SOS Alarm utreder frågan ordentligt.

Kvinnans tillstånd har förbättras och hon vårdas inte längre på intensiven.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista