Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Pastasallad
Dagens recept: Pastasallad Foto: Calle Berglund/ Sveriges Radio
Recept

RECEPT: Pastasallad och piccata på rotselleri

Radiokocken Sune Markmann gästar idag P4 Kronoberg för att i direktsändning göra pastasallad och piccata på rotselleri med tomatsås - perfekt till helgen!

  • Pastasallad i vinägrett

Pasta

Koka pasta enligt anvisning på förpackningen

Sila av pastan i ett durkslag och spola den kall i vatten

Låt vattnet rinna av före det att ni blandar i vinägretten

Vinägrett

1 ½ dl rapsolja

3 msk stark senap

2 msk äppelcidervinäger

1 msk vatten

½ msk ”Franska örter”

Gör så här:

Blanda senap, äppelcidervinäger, örter och vatten i en bunke

Vispa ihop med en tunn stråle av rapsoljan

Blanda ner vinägretten i pastan och låt det dra i ca 10 minuter

  • Sallad

4 dl handskalade räkor

1 dl svarta oliver

2 st mozzarellaost delad i små kuber

½ röd paprika – tunt skivad

½ gul paprika – tunt skivad

½ röd lök – tunt skivad

½ dl hackad/skuren persilja

½ dl hackad/skuren basilika

12 st kaprisbär

Gör så här: 

Blanda ner allt i den ovan kokta pastan med vinägrett

Klart för servering!

  • Piccata på rotselleri med tomatsås

Piccata

Sätt på ugnen på 150 grader

300 gr rotselleri

100 gr riven parmesan

2 ägg

½ dl maizenamjöl

Olja eller smör att steka i

Salt & vitpeppar

Gärna några basilikablad

Gör så här

Skala och skär 4 skivor av sellerin

Lägg selleriskivorna på en smörad ugnsplåt

Strö lite salt över

Tillaga i ugn i ca 20 minuter och under tiden de är i ugnen så gör du tomatsåsen!

  • Tomatsås

300 gr krossade tomater

1 dl vatten

1 gul lök

2 msk rapsolja

2 vitlöksklyftor

3 nypor salt

1 nypa socker

 Gör så här:

Finhacka den gula löken

Lägg löken i en gryta med rapsoljan och pressa i vitlöken

Låt det sen fräsa på medelvärme under omrörning i ca 1 minut (utan att löken tar färg)

Häll på krossade tomater, vatten, salt och socker

Vrid ner värmen på spisen till låg temperatur och låt såsen sjuda (i ca 20 minuter) tills den tjocknat.

  • Piccatan

Här använder du de tidigare ugnsstekta selleriskivorna

Gör så här:

Vänd selleriskivorna i maizenamjölet – se till att det är maizenamjöl över hela skivan

Blanda äggen med den rivna parmesanen

Vänd sen selleriskivorna i ägg- och ostblandningen

Stek dem sen i stekpanna tills de fått en fin färg

Servera till pastan & tomatsåsen

Garnera gärna med några basilikablad.

Smaklig måltid!

Sune Markmann

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".