Jesper Thour och Juan Oscar Guzman Svensson
Jesper Thour och Juan Oscar Guzman Svensson stod bakom de korsfästa, döda påfåglarna på korset ovanför kommunhusets entré i Växjö. Foto: Lars-Peter Hielle /Sveriges radio.
Växjö

Hör konstnärerna bakom fågelkorset på kommunhuset

6:02 min

I går rapporterade P4 Kronoberg om korset med en oplockad tupp och två slaktade kycklingar som sattes upp ovanför kommunhusets entré i Växjö. Nu berättar konstnärerna bakom aktionen, Jesper Thour och Juan Oscar Guzman Svensson, om varför de gjorde det.

– Vi har gjort det som en kritik mot hur djuren sköts och hur köttproduktionen ser ut, säger Juan Oscar Guzman Svensson.

– Det handlar om kritiken mot djurhållningen och massproduceringen av kött. Det är den diskussionen vi vill få fram, fortsätter Jesper Thour. 

Vad är konsten i det?

– Vi valde att hänga upp tuppen på korset som en referens till jesus som dog för våra synder. Nu dog tuppen för våra synder. Det vi försöker få fram är hur djuren hanteras, säger Juan Oscar Guzman Svensson.

Båda studerar på S:t Sigfrids folkhögskola och berättar för P4 Kronoberg att de är konstnärerna bakom det svarta korset med en död tupp och två slaktade kycklingar som sattes upp ovanför kommunhusets entré i Växjö.

– Vi gjorde allt i ateljén och pratade med en bonde som gav oss en död tupp och köpte två kycklingar i en mataffär, säger Juan Oscar Guzman Svensson. 

Men samtidigt hjälper ju köttindustrin ni är kritiska till med er konst? 

– Det vi gör är att vi spikar upp tuppen på korset för att nå ut till folk, för att skapa känsla och en frågeställning.

Växjö kommun har polisanmält händelsen med fågelkorset för olaga hot. Nu ska konstnärerna skicka ett nytt konstverk till kommunen som en ursäkt.

Blir det fler konstverk liknande det här framöver?

– Det hoppas vi på. Om diskussionen slutar så kommer vi att fortsätta.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista