Växjö

Marknadsdomstolen prövar växjövillornas fjärrvärme

Marknadsdomstolen har nu beslutat att pröva tvisten om fjärrvärmen mellan Växjö kommun och Konkurrensverket.

Växjö kommun hade lagen på sin sida när villaägare tvingades ansluta sig till fjärrvärme, konstaterade Stockholms tingsrätt i en dom i november i fjol. Konkurrensverket överklagade dock till Marknadsdomstolen och den högsta instansen har nu beviljat prövningstillstånd.

Marknadsdomstolen ger prövningstillstånd för både Konkurrensverkets överklagan i saken och Växjö kommuns överklagan om ersättning för rättegångskostnader. Kommunen vill ha drygt 3,4 miljoner kronor i ersättning i stället för de 2,9 miljoner kronor som tingsrätten fattade beslut om.

I sin dom konstaterade tingsrätten att det saknas underlag för slutsatsen att kommunens förfarande skulle leda till konkurrensskada på marknaden för försäljning av tomtmark. Domen gäller 500 villor, men kan få betydelse för fler. Även i Linköping, Varberg, Skövde och Alingsås har kommunerna krävt installation av fjärrvärme.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista