Aktion med flytvästar
Margareta Lundblad (VP) är ledamot i kommun fullmäktige i Ljungby och en av initiativtagarna till flytvästaktionen. Foto: Lars-Peter Hielle
Kronoberg

Flytvästaktion påminner om flyktingkatastrofen

3:23 min

På måndagsmorgonen gick ett okänt antal aktivister ut i länet för att sätta upp flytvästar på flera skulpturer i bland annat Växjö, Tingsryd och Ljungby. Bakom aktionen ligger gruppen Nog nu 2016, som vill ha en mer human flyktingpolitik.

– Vi gör det för att fästa uppmärksamheten på en flyktingkatastrof långt ifrån Sverige. Där folk tar sig från krigshärjade områden. De försöker ta sig till Europa, över medelhavet där många drunknar Och sen har Europa stängt sina gränser, säger Margareta Lundblad en av dem som står bakom aktionen.

Det var på måndagsmorgonen som gruppen hängde upp flytvästarna på olika skulpturer i flera av länets kommuner. Men nu är alla i Ljungby nertagna. Vilka som tar bort dem vet inte Margareta Lundblad.

– Vi vill se en human flyktingpolitik, vi vill ha tillbaka en flyktingpolitik när man fick komma hit när de behövde det, säger hon.

Sverige har ju tagit emot ju tagit emot mer flyktingar än på länge det senaste året. Borde det inte vara en mer stram flyktingpolitik?

– Varför då? Behoven är ju enorma. Det som händer när Sverige stramar åt sin flyktingpolitik är ju inte att andra tar emot. Utan andra stänger ju också sina gränser. Det här är ju en kapplöpning i att vara sämst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista