Bajda
17-åriga Bajda dog av en stroke när hon väntade på en magnetkameraudnersökning vid Centrallasarettet i Växjö. Foto: Privat.
P4 Kronoberg granskar.

Bajda, 17 år, dog i väntan på magnetröntgen

Advokat: "Flickan har inte fått möjlighet att leva sitt liv, för att hon kom in fredag kväll."
2:51 min

En fredagskväll kom 17-åriga Bajda till Centrallasarettet i Växjö med sprängande huvudvärk. Men hennes smärtor undersöktes aldrig. I väntan på en magnetröntgen som inte bemannades under helgen dog hon av en stroke.

– Detta var under en helg och man bör inte bli sjuk under en helg i Sverige, tyvärr är det så, säger advokaten Monique Carden, som hjälpte flickans familj att anmäla dödsfallet till Inspektionen för Vård och Omsorg, (IVO).

När hon kom in till Centrallasarettet i Växjö en fredagskväll i augusti 2014 hade Bajda sprängande huvudvärk. Men någon magnetröntgen av hennes huvud kunde inte göras, eftersom det inte fanns personal som bemannade apparaten under fredagskvällen, vilket räknas som jourtid.

Hon åkte in till lasarettet på fredagskvällen. Till en början misstänkte läkarna att det handlade om ett virus. Men dagen efter avled flickan av den stroke hon sökt vård för, 17 år gammal.

– För föräldrarna är detta fruktansvärt. Man har förlorat en flicka på 17 år, och den flickan har inte fått möjlighet att leva sitt liv, för att hon kom in fredag kväll. De lyssnade inte, de brydde sig inte och det fanns inte tillräckligt med resurser, säger Monique Carden.

I sitt beslut riktar Inspektionen för Vård och Omsorg ovanligt kraftig kritik mot hur vården på Centrallasarettet var organiserad under helgen.

Anna Bärtås, verksamhetschef för barn- och ungdomskliniken, svarar att avdelningen sett över sin jourbemanning efter händelsen och IVO:s beslut.

– Vi har tydliggjort hur vi övervakar patienter som är inlagda på avdelningen och tar nu hand om det som är mest bråttom. Det är fortfarande så att vi inte har personal som kan bemanna magnetkameran dygnet runt, men kan undersökningen inte göras skickar man till Lund.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".