evisionrapport som presenterades på
1 av 2
Revisionrapport som presenterades på årsmötet Foto: Karin Ernstsson/Sverigesradio
Mats Birgersson
2 av 2
Mats Birgersson och övriga i styrelsen beviljades inte ansvarsfrihet Foto: Foto: Karin Ernstsson/Sverigesradio.se
Växjö

Företagarnas styrelse avsattes under årsmötet

1:28 min

Styrelsen för Företagarna i Växjö tvingades avgå under årsmötet under måndagskvällen. Den beviljades inte ansvarsfrihet, efter att en revisor påtalat ekonomiska missförhållanden.Styrelsen avsattes efter att lekmannarevisorn i sin granskning påtalat  ekonomiska missförhållanden, där styrelseledamöter och ordföranden Mats Birgersson tagit betalt av Företagarna för tjänster via sitt eget bolag. Något som enligt revisionsrapporten strider mot etikpolicyn för förtroendevalda.

Ersättningen till styrelsen under året har också varit betydligt högre än föregående år, visade revisorns granskning. 

– Vi har fullständigt rent mjöl i påsen, kommenterar den avsatte ordföranden Mats Birgersson årsmötets beslut att inte bevilja ansvarsfrihet.

– Vi har en öppen redovisning, inget att dölja och det är bara ledsamt att det blev så här, fortsätter han.

Hur kommenterar du att du och de andra i styrelsen fakturerat Företagarna via era egna bolag? 

– Ja, och det kan vi göra för det står i etikpolicyn att det kan vi göra i begränsad omfattning, säger Mats Birgersson som helt slår i från sig att det varit några som helst märkligheter kring ekonomin.

Men Birthe Björkestock, en av Företagarnas medlemmar sedan många år, förstår att styrelsen inte beviljades ansvarsfrihet. Hon var en av flera medlemmar som också ställde frågor kring ekonomin under mötet. 

–  Man kunde inte riktigt svara på vad man gjort och hur man använt pengarna och det är medlemmarnas pengar man använder och de ska man vara försiktig med och kunna redogöra för. Så jag förstår att det blev många frågetecken, säger hon. 

– Sedan låter det som om styrelsen har goda tankar, och att man vill utveckla Företagarnas arbete och det tycker jag är jättebra, men man måste ha ordning och reda på papperen, fortsätter Birthe Björkenstock. 

Årsmötet ajournerades till den 18 april då valberedningen ska ha tagit fram förslag på en ny styrelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista