Länscellfängelset i Växjö
Länscellfängelset i Växjö var ett kvinnofängelse mellan 1914 och 1962. Men vilka som satt där och varför vet få om. Foto: Okänd/ Platsr /CC-BY-NC
Växjö

Historieprojekt söker röster från kvinnofängelset

Thomas Lissing: "Det handlar om att plocka fram personer och röster från förr i tiden."
1:14 min

Mellan 1914 och 1962 var fängelset i Växjö ett kvinnofängelse. Men så värst mycket om kvinnors liv innanför murarna finns inte dokumenterat. Nu efterlyser Fria ordets hus och Växjö kommun berättelser och röster ur tiden för att återberätta historien.

1995 stängdes fängelset i Växjö efter att ha använts sedan 1848. Mellan åren 1914 och 1962 var det ett kvinnofängelse. Men så värst mycket om kvinnors liv bakom murarna, vilka som satt där och varför finns inte dokumenterat.

Nu startar Det fria ordets hus och Växjö kommun ett projekt för att samla in berättelser och lyfta röster i historien.

Frilansjournalisten Thomas Lissing är en av de medverkande i projektet.

– Jag har tidigare skrivit om byggnaderna på området. Nu handlar det om att plocka fram personer och röster från förr i tiden, och att leta fram individer ur historien, vilket är jätteintressant, säger han.

Onsdag 23 mars anordnas ett första informationsmöte för att samla in kunskap och berättelser om kvinnofängelsets historia.

Hör hela intervjun där Thomas Lissing berättar om några kvinnor från fängelsets historia på den översta, svarta spelaren HÄR.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".