Kuratorerna Ann-Kristin Kärrman och Anni Ingelskog
Kuratorerna Anni Ingelskog och Ann-Kristin Kärrman har lång erfarenhet av att möta familjer som förlorat anhöriga som vårdats på sjukhus. Foto: Calle Berglund / Sveriges Radio
P4 Kronoberg granskar

"Det är väldigt individuellt vad olika familjer behöver"

1:15 min

Att hantera ett barns död är något fruktansvärt och väldigt svårt för de anhöriga. Kuratorerna Anni Ingelskog och Ann-Kristin Kärrman hjälper familjer som förlorat ett barn på sjukhus vidare efter dödsfallet. Men det är ingen lätt väg.

Den här veckan granskar P4 Kronoberg dödsfall inom vården. Vi har berättat om två fall där barn har dött, utan att få rätt vård i tid. En 17-årig flicka som dog av en stroke och en 12-årig pojke som dog av tumör.

Att hantera ett barns död är något fruktansvärt och väldigt svårt för anhöriga.

Kuratorerna Ann-Kristin Kärrman och Anni Ingelskog jobbar inom vården och har flera års erfarenhet av att stötta och hjälpa familjer som förlorat barn vidare efter dödsfallet. 

Det första de tar hand om är reaktionerna från föräldrar och syskon. Sedan erbjuder familjen möjlighet att delta i samtalsgrupper med andra som förlorat närstående.

– Ett syskon kan vara väldigt arg för att man inte lyckats bota en syster eller en bror. Den kan också vara innesluten eller bli arg. Då är det fördel att kunna gå ut ur rummet för att leka och vila sig i själen, säger Ann-kristin Kärrman.

– Ibland kanske vi åker hem till familjen och gör något tillsammans i hemmet. Men sedan erbjuder vi också grupper för barn i sorg, och där är det nya nu att föräldrar kan gå i föräldragrupper på samma tid, berättar Anni Ingelskog.

Hör hela intervjun om hur en familj kan hantera och klara av ett barns död på den översta, svarta spelaren HÄR.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista