Växjö

Revisor: "De har gjort helt fel"

Mats Birgersson och Suzanne Karlsson.
1:07 min

Företagarna i Växjös auktoriserade revisor yrkade på ansvarsfrihet för styrelsen. Men lekmannarevisorn Suzanne Karlsson visade mötet köp som styrelsen fakturerat via egna bolag på över 250 000 kronor. Sedan valdes hon till lekmannarevisor för en ny period och styrelsen avsattes. 

I lekmannarevisorn Suzanne Karlssons granskningsberättelse inför gårdagens årsmöte, hänvisades till Företagarna i Växjös etikpolicy. Där står det att:

"Förtroendevald/styrelseledamot inom Företagarna kan inte samtidigt ha uppdrag inom Företagarna mot ersättning i egen regi."

En sammanställning visar sedan att styrelseledamöterna sammanlagt har fakturerat över 250 000 kronor via egna för uppdrag och tjänster de gjort för Företagarna under 2015. Något som "rimmar mycket illa med den etiska policyn", enligt granskningsberättelsen.

– Dom har gjort helt fel. Det står att man inte får debitera och nu har det här gått upp till Stockholm där de kommer föra det här vidare. Jag kan mycket väl tänka mig att de får betala tillbaka, säger Suzanne Karlsson.

– Det står i etikpolicyn att man kan fakturera från sina egna bolag i begränsad omfattning. Etikpolicyn är inte heller kopplat till stadgarna, vilket också är fel. Om policyn ska gälla, ska den vara kopplad till stadgarna, svarar Mats Birgersson, ordförande i Företagarna Växjö.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".